Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 19
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza...
fot. Dmytro Kobeza/123RF

Czym zastąpić jajko w potrawach? Oto najlepsze zamienniki jaj kurzych. Zobacz, co sprawdzi się zamiast jajek do panierki, ciasta i kotletów

Agar-agar

Żelująca substancja pozyskiwana z czerwonych alg sprawdza się nie tylko jako zamiennik żelatyny – z powodzeniem zastąpi też białko jaja w deserach o piankowej konsystencji, utrwalając ich strukturę. Polecamy go zwłaszcza do „bezowych” deserów, które nazywane są zefirami, a także pianek typu marshmallow, bloków z pianki owocowej czy musów czekoladowych. W przepisach zastępuje też zwierzęcą żelatynę.

Aby zastąpić 1 jajko, połącz 1 łyżkę proszku z agaru (9 g) z 1 łyżką ciepłej wody (15 ml), po czym ochłódź, a przed użyciem wymieszaj ponownie.

Zobacz również

Pod Chojnicami wielki problem na krajowej 22. [WIDEO]

Pod Chojnicami wielki problem na krajowej 22. [WIDEO]

Platforma Obywatelska świętuje Dzień Flagi w Rzeszowie [ZDJĘCIA]

NOWE
Platforma Obywatelska świętuje Dzień Flagi w Rzeszowie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Pomysł na majówkę? Wyprawa koszalińską wąskotorówką!

Pomysł na majówkę? Wyprawa koszalińską wąskotorówką!

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Mio MiVue C590. Nowy wideorejestrator od Mio

Niewiadoma dziesiąta na półmetku prestiżowego wyścigu. Nowa liderka w Hiszpanii

Niewiadoma dziesiąta na półmetku prestiżowego wyścigu. Nowa liderka w Hiszpanii