– Młodzież przyjeżdża do nas na jeden semestr, czasami przedłuża swój pobyt do całego roku. W tym momencie odwiedza nas 36 studentów z Hiszpanii, Francji, Włoch oraz Turcji – wyjaśnia Diana Wojtewicz z Biuro Współpracy Międzynarodowej Politechniki Koszalińskiej. – Uczą się oni głównie na kierunkach technicznych. Takie spotkania odbywają się cyklicznie. Najpierw mamy Welcome Day, w czasie którego przedstawiany jest sposób funkcjonowania Politechniki. Na Cooking Day staramy się pokazać nasze tradycje kulinarne ale też nauczyć się czegoś od naszych gości.
Spotkanie prowadziła Aldona Bać, która pokazywała młodzieży jak przygotować pierogi ruskie oraz bułeczki. Na stole już czekał domowo wypiekany chleb, kiszone ogórki, gzik oraz ciasto drożdżowe.
– Studenci lubią te spotkania, z resztą bardzo dobrze gotują – mówi Aldona Bać, prowadząca Pracownię Oceny Sensorycznej Politechniki Koszalińskiej. – Zarówno pierogi jak i inne nasze dania smakują im, sami deklarują, że będą chcieli je przygotować dla swoich rodzin, po powrocie do kraju.
Włosi przygotowali Panini con le panele jako danie główne, na deser Tiramisu, Francuzi – Quiche lorraine a na słodko Pai perdu a Turcy naszykowali Sarma. Wszyscy razem wyrabiali ciasto na pierogi a później je lepili.
Młodzież chętnie odwiedza Polskę i mówi o dużej życzliwości koszalinian.
– Jak na razie nigdy nie spotkałem się z opinią, że ktoś w Koszalinie był dla studentów z wymiany niemiły. Wręcz przeciwnie są oni pod dużym wrażeniem pomocności oraz przyjacielskiego nastawiania – stwierdza Marcin Gurda, student biorący udział w Cooking Day.
Zobacz także: Magazyn Kulturalny GK24
POLECAMY:
Zachęcamy również do korzystania z prenumeraty cyfrowej Głosu Koszalińskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?