Regionalny Szpital w Kołobrzegu po likwidacji starej kuchni, która stała na Wyspie Solnej, był zdany tylko na catering - jedzenie było dowożone. Zdarzało się, że posiłki były chłodne, a porcje małe. Teraz posiłki dla pacjentów placówki przygotowywane są na parterze szpitala.
- Byliśmy u kogoś na garnuszku. A przecież nie ma jak własna kuchnia - powiedział nam wczoraj Janusz Olszewski, dyrektor szpitala. - Teraz możemy sami przygotować smaczne posiłki, a ze stołówki mogą korzystać nasi pracownicy i osoby z zewnątrz.
W nowoczesnej kuchni powstają posiłki dla kilkuset pacjentów.
- Gotujemy kolacje, obiady i śniadania. Bywa że gotujemy dziennie 300 litrów zupy - mówi Grażyna Romanowska, szef kuchni, która razem z Grażyną Grzegorczyk gotowały wczoraj posiłki dla wszystkich pacjentów szpitala.
.
Z nowoczesnej i estetycznej restauracji, która powstała w miejscu gdzie kiedyś była kawiarnia i mały sklepik, może skorzystać każdy. Chętnych już teraz jest tak wielu, że często już około godz. 15 kończy się zupa.
- Porcja kosztuje tylko 3 złote, a zupa jest naprawdę i smaczna - mówi pani Zofia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?