MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Wyborna sałatka z cukinii na zimę. Sprawdzony przepis na domowe przetwory z cukinii. Zalewa, którą robię, jest najlepsza

Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem.
Planujesz przetwory z cukinii? Zobacz, jak zrobić pyszną sałatkę. Kliknij galerię i przesuwaj zdjęcia strzałkami lub gestem. Katarzyna Puczyńska
Rozpoczyna się sezon na młodą cukinię, z której warto zrobić pyszną sałatkę do słoików. Smakuje wybornie, jest wyrazista oraz idealnie chrupiąca. Gwarantuję, że się przy niej nie napracujesz. Całość przygotowuje się bardzo prosto – wszystkie składniki wystarczy wymieszać i przełożyć do słoików. Sałatkę można podać do każdego obiadu, a także zjeść na przekąskę. Sprawdź się, jaka jest smaczna i wypróbuj najlepszy przepis na domowe przetwory z cukinii.

Spis treści

Przetwory z cukinii – sprawdzony przepis

Mam dla ciebie przepis na pyszną i bardzo prostą do przygotowania sałatkę z cukinii. By ją zrobić, wystarczy pokroić warzywa i wymieszać wszystkie składniki w dużej misce. Na koniec jedynie przekładamy sałatkę do wyparzonych słoików i pasteryzujemy. Proponuję wybrać metodę na sucho w piekarniku.

Sałatka świetnie sprawdzi się jako dodatek np. do kotletów mielonych czy sznycli z indyka

Przepis na sałatkę z cukinii na zimę

Czas przygotowania: ok. 2 godziny,
porcja na 10 słoików półlitrowych,
pozom trudności: średni.

Składniki:

  • 4 kg cukinii,
  • 0,5 kg marchewki,
  • 0,5 kg cebuli,
  • 1 główka czosnku,
  • natka pietruszki,
  • koperek,
  • 12 łyżeczek soli,
  • pół szklanki cukru
  • szklanka oleju,
  • szklanka octu.

Jak zrobić dobrą sałatkę z cukinii w słoikach?

  1. Umyłam i osuszyłam warzywa.
  2. Cukinię pokroiłam w cienkie talarki.
  3. Marchewkę pokroiłam podobnie jak cukinię, na małe plasterki.
  4. Cebulkę posiekałam w piórka.
  5. Czosnek pokroiłam drobno.
  6. Posiekałam natkę pietruszki i koperek.
  7. Wymieszałam wszystkie składniki w dużej misce.
  8. Zalałam warzywa mieszanką octu, oleju, soli i cukru. Wszystko dokładnie wymieszałam.
  9. Przykryłam warzywa folią spożywczą i odstawiłam na około pół godziny.
  10. W tym czasie umyłam dokładnie i wysuszyłam słoiki oraz nakrętki.
  11. Przełożyłam sałatkę do słoików i zakręciłam.
  12. Na blaszce do pieczenia położyłam dwa arkusze papieru do pieczenia.
  13. Ułożyłam słoiki na blaszce tak, by się nie dotykały.
  14. Wstawiłam do zimnego piekarnika, a następnie nastawiłam go na temperaturę 120 stopni Celsjusza.
  15. Gdy piekarnik się nagrzał, odczekałam 20 minut.
  16. Po 20 minutach wyłączyłam piekarnik i zostawiłam zamknięty ze słoikami w środku.
  17. Po około 1 godzinie wyjęłam słoiki i obróciłam je wieczkiem do dołu.
  18. Zostawiłam do całkowitego wystudzenia.

Jak wekować przetwory?

By móc cieszyć się domowymi przetworami przez cały rok, należy odpowiednio je wekować, czyli pasteryzować. Dzięki temu owoce i warzywa zachowają na długo swój smak i wartości odżywcze, a ich jedzenie nie będzie zagrażać zatruciem pokarmowym.

Pasteryzacja to sposób konserwacji produktów spożywczych w temperaturze od 70 do 100 stopni Celsjusza. Dzięki temu niszczymy znajdujące się w produktach drobnoustroje czy enzymy, które przyczyniają się do pogorszenia jakości przetworów. Jest kilka sposobów na wekowanie przetworów. Najpopularniejsze metody to wekowanie na mokro i na sucho. Ważne, by ściśle przestrzegać kilku reguł, a nasza praca nie pójdzie na marne.

Wekowanie na mokro w garnku

Wekowanie na mokro wymaga nieco wprawy. Można użyć specjalnego garnka do wekowania lub użyć zwykłego, a na jego dnie położyć bawełnianą ściereczkę. Wstaw słoiki z przetworami tak, by do siebie nie dotykały. Zalej całość wodą do 3/4 wysokości garnka i postaw na małym gazie. Doprowadź wodę do wrzenia i gotuj około 20 minut. Następnie wyjmij słoiki i odwróć do góry dnem. Przechowuj w chłodnym, zacienionym miejscu.

Wekowanie na sucho w piekarniku

Inną metodą jest wekowanie na sucho, czyli w piekarniku. Słoiki z przetworami ustawiamy na blaszce do pieczenia tak, by nie dotykały się ściankami. Piekarnik nastawiamy na 120 stopni Celsjusza i podgrzewamy słoiki przez około 20 minut. Gotowe zostawiamy do wystudzenia w zamkniętym piekarniku. Do tej metody nadają się tylko słoiki typu twist off, ponieważ słoiki weck mają gumowe elementy, które uszkodzą się w wysokiej temperaturze.

Jakie słoiki na przetwory wybrać?

Do przygotowywania przetworów na zimę warto wybrać odpowiednie naczynia. Najlepsze są szklane słoiki, które są odporne na działanie wysokiej temperatury. Do wyboru mamy:

  • słoiki typu twist-off, czyli o krawędziach ze specjalnym gwintem, do którego idealnie pasuje blaszana zakrętka,
  • słoiki typu weck, które mają szklane przykrywki, specjalną gumową uszczelkę i metalowe klamry zaciskające.

Sok, ketchup czy sos można przygotować w szklanych butelkach. Są one również dostępne w dwóch opcjach: z profilowaną zakrętką lub z zapięciem z gumką.

Zobacz także inne tematy ze Strony Kuchni:

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie.
ObserwujStronaKuchni.pl!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyborna sałatka z cukinii na zimę. Sprawdzony przepis na domowe przetwory z cukinii. Zalewa, którą robię, jest najlepsza - Strona Kuchni

Wróć na gk24.pl Głos Koszaliński