Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Zaczął się Mini Master Szefik 2018. Kulinarne zmagania dzieci i rodziców

Katarzyna Chybowska
Nad pracą uczestników Mini Master Szefika czuwał kucharz Restauracji Fregata. Tu sprawdza pracę Szymona Piotrowskiego ze Szkoły Podstawowej nr 4
Nad pracą uczestników Mini Master Szefika czuwał kucharz Restauracji Fregata. Tu sprawdza pracę Szymona Piotrowskiego ze Szkoły Podstawowej nr 4 Radek Koleśnik
Po raz dziewiąty w Koszalinie rozpoczęły się półfinały konkursu Mini Master Szefik. Do środy będzie ze sobą rywalizowało dziewięć zespołów dwuosobowych, w których skład wchodzą uczniowie szkół podstawowych oraz ich rodzice.

Mini Master Szefik organizowany jest w ramach odbywającej się już po raz kolejny edycji miejskiego programu„Zdrowo jesz, lepiej żyjesz”. Tegoroczne przyświecające mu hasło to „Świątecznie, pachnąco, zdrowo”.

- Konkurs jest od lat organizowany przez Szkołę Podstawową numer 7 w Koszalinie - wyjaśnia Małgorzata Motyl-Miszewska, koordynator Mini Master Szefika.

- Tym co na pewno nas wyróżnia jest fakt, że wszyscy, którzy biorą udział w półfinałach otrzymają nagrody, a w samym finale uczestnicy będą walczyć o drukarki dla swoich szkół. Urząd Miasta, Dajar, Klub Kosmos i Restauracja Fregata oraz Park Wodny to tegoroczni sponsorzy nagród dla uczestników wydarzenia.

Wstępne eliminacje odbywają się na poziomie szkół, zwycięskie drużyny przechodzą dalej. Jeśli chodzi o wymogi to jest tylko jeden: rodzic biorący udział w zawodach nie może być związany z gastronomią.

W skład jurorów półfinałowych zmagań kulinarnych weszły: Barbara Grygorcewicz, wiceprzewodnicząca Rady Miejskiej, Anita Szczypińska z Urzędu Miejskiego w Koszalinie oraz Izabela Wesołowska. Jurorki oceniają nie tylko zapach, smak czy wygląd potrawy, ale również zaangażowanie dzieci i ich umiejętności.

- Zmieniliśmy nieco przebieg tegorocznego konkursu. Z pomysłem wyszła do nas Restauracja Fregata. Drużyny najpierw biorą udział w pokazie i prelekcji przygotowanej przez kucharza, następnie przygotowują pizzę oraz sałatkę. W ten sposób chcemy przełamać stereotyp, że każda pizza jest niezdrowa - wyjaśnia Barbara Grygorcewicz.

- Uczestnicy głównie robili pizzę wegetariańską, czyli wzięli sobie do serca uwagi kucharza. Wybór zwycięzcy był na tyle trudny, że posiłkowaliśmy się opinią samego szefa kuchni, który w kwestii pizzy jest ekspertem.

Pierwszy półfinał wygrał Joachim Nowicki wraz z tatą Andrzejem ze Szkoły Podstawowej nr 18, pokonując tym samym drużynę Zuzanny i Izabeli Wrzeszcz z SP nr 3 oraz Szymona Piotrowskiego i Moniki Majewskiej z SP nr 4.

- Sam się zgłosiłem i namówiłem tatę - przyznaje zwycięzca pierwszych eliminacji Joachim Nowicki.

- Na mojej pizzy znalazły się cztery sery oraz ostra papryczka, to był bardziej pomysł taty, ale ja wszystko sam przygotowywałem. Jestem miłośnikiem pizzy i ta też bardzo mi smakowała.

Finał zmagań już 10 grudnia w Klubie Kosmos.

Zobacz także Konkurs Zdrowo jesz, lepiej żyjesz w Gimnazjum nr 6 (archiwum)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo