Ósmoklasistów chcący zdobyć dobry zawód, ale zarazem nie zamykać sobie drogi dalszego kształcenia w szkołach policealnych i na studiach zainteresuje oferta 5-letniego technikum. Do wyboru są dwa kierunki: technik usług fryzjerskich oraz technik technologii żywności.
Technik usług fryzjerskich
Technikum pozwala na prowadzenie kompleksowych usług doradztwa w dziedzinie stylizacji, strzyżeń i pielęgnacji włosów. Podczas cyklu nauczania, każdy z uczniów odbywa zajęcia praktyczne w szkole, które umożliwiają zdobycie doświadczenia oraz umiejętności fryzjerskich. Poza zajęciami w pracowni uczniowie poznają tajniki higieny, materiałów fryzjerskich, technologii fryzjerskiej, stylizacji oraz podstaw przedsiębiorczości i organizacji salonu fryzjerskiego.
Szkoła przygotowuje do egzaminu maturalnego i zawodowego. Program nauczania obejmuje przedmioty ogólnokształcące i zawodowe.
Zawód technik usług fryzjerskich jest zawodem szeroko profilowym, umożliwiającym specjalizację pod koniec okresu kształcenia.
Zdobycie tytułu technika umożliwia:
- otwarcie własnego zakładu fryzjerskiego
- pracę w salonach fryzjerskich
- pracę w salonach odnowy biologicznej, itp
.
Technik technologii żywności
Technikum Zawodowe nr 2 współpracuje z Politechniką Koszalińską, gdzie są realizowane zajęcia z analizy żywności w laboratorium technologii żywności Katedry Procesów i Urządzeń Przemysłu Spożywczego.
Ten kierunek pozwala na zdobywa umiejętności do:
kierowania i nadzorowania wytwarzaniem wysokiej jakości artykułów spożywczych: cukierniczych, koncentratów spożywczych, piekarsko-ciastkarskich, jajczarsko-drobiarskich, mięsnych, mleczarskich, owocowo-warzywnych, rybnych, surowców olejarskich, zbożowych, ziemniaczanych, mrożonych owoców i warzyw, lodów oraz wyrobów kulinarnych.
opracowywania: receptur, instrukcji technologicznych, norm zakładowych dla wyrobu, itp.
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych (restauracjach, barach, bufetach)
- placówkach żywienia zbiorowego (hotelach, sanatoriach, szpitalach)
- kontrolnych placówkach gastronomicznych.
Zdobyte kwalifikacje w zawodzie technik technologii żywności mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka.
Szkoła Branżowa I stopnia
Duże możliwości daje też Szkoła Branżowa I stopnia. Tu absolutną nowością jest kierunek automatyk, realizowana wspólnie z Grupą ESPERSEN. To nie jedyna współpraca szkoły z lokalnymi przedsiębiorcami. Branżowa Szkoła I stopnia kształci uczniów w systemie dualnym, który zakłada połączenie nauki teoretycznej w szkole z praktyczną nauką zawodów u pracodawców.
Największą grupę stanowią rzemieślnicy (fryzjerzy, cukiernicy, piekarze, stolarze) zrzeszeni w Cechu Rzemiosł Różnych.
Przedsiębiorstwem szkolącym przyszłych mechaników – monterów maszyn i urządzeń jest KOSPEL S. A.
Pracodawcą, który przygotuje do pracy przyszłych operatorów maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych jest VERAPLAST s.c.
Liczną grupę stanowią właściciele sklepów.
Szkoły Branżowej I stopnia kierunki:
- automatyk – NOWOŚĆ,
- mechanik – monter maszyn i urządzeń,
- operator maszyn i urządzeń do przetwórstwa tworzyw sztucznych,
- mechanik – operator do produkcji drzewnej,
- operator obrabiarek skrawających,
- elektromechanik,
- fryzjer,
- sprzedawca,
- cukiernik,
- piekarz,
- stolarz,
- tapicer,
- i wiele innych
Zapraszamy zainteresowanych ósmoklasistów na stronę internetową naszej szkoły: zs8.koszalin.pl
Szczegółowych informacji o szkole i zasadach rekrutacji będziemy udzielać ósmoklasistom i ich rodzicom indywidualnie 27 i 28 maja w godzinach: od 10.00 do 12.00 podczas Dni Otwartych on-line, czyli na Skype: zs8zaprasza, mailowo: [email protected], telefonicznie: pod numerem 943438168.
Uwaga na Instagram - nowe oszustwo
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?