Tłusty Czwartek w Szczecinku. Pączki od kuchni [wideo, zdjęcia]

R

Wideo

Zobacz galerię (1 zdjęcie)
Nawet ponad 10 tysięcy pączków usmaży dziś szczecinecka ciastkarnia Danusia, a w Szczecinku statystyczny mieszkaniec tego miasta zje przynajmniej jednego pączka. W Tłusty Czwartek - jak każe tradycja - wypada zjeść choć jednego pączka lub faworka. - Usmażymy dziś ponad 10 tysięcy pączków - mówi Marian Radoła, cukiernik i właściciel najbardziej chyba oblężonej tego dnia ciastkarni w Szczecinku uwijając się przy patelni. To jakieś 10 razy więcej niż w zwykły dzień. - Sprzedałbym i 20. razy więcej, ale po prostu fizycznie się nie da wyprodukować więcej w moim niewielkim zakładzie - wyjaśnia. Zamówienia nawet po kilkaset sztuk składają zakłady pracy. A przecież w Szczecinku jest jeszcze kilka równie popularnych ciastkarni, pączki sprzedają także markety. Śmiało można więc założyć, że pochłoniemy w Tłusty Czwartek kilkadziesiąt tysięcy "bombek kalorycznych". Ale dziś można. Mimo kilkudziesięciu lat doświadczenia Tłusty Czwartek to dla mistrza cukierniczego Mariana Radoły to zawsze duże wyzwanie. - Klienci nigdy mnie nie zawiedli i mam nadzieję, że ja ich także nie zawiodłem - uśmiecha się pan Marian krzątając się po cukierni. Kolejka amatorów słodkości cierpliwie poczeka na gorącą jeszcze dostawę, która niemal wprost z "kąpieli" w gorącym tłuszczu ląduje na ladzie. Przy powstawaniu dobrego pączka niczego przyśpieszyć się nie da, tak samo, jak niczym nie zastąpisz naturalnych składników. - Chyba, że chcemy otrzymać masowy wyrób sprzedawany w marketach, a wykonywany z gotowej pasty z polepszaczami - mówi Marian Radoła. On ma swoją recepturę sprawdzoną od lat. Jaja, mąka, tłuszcz, drożdże, cukier, woda i żadnej chemii. Wyrobione ciasto rozrasta się tyle czasu, ile powinno. Nie za długo, nie za krótko. Muszą w nim zajść odpowiednie procesy fermentacyjne zanim zacznie skwierczeć na gorącym tłuszczu. Potem jeszcze mała "kosmetyka" - pomada, trochę skórki cytrynowej, a do środka aromatyczne nadzienie: różane, marmolada lub powidła śliwkowe i wiśniowe. - Cudów nie ma, jakość kosztuje, stąd pączek też musi kosztować - zdaniem szczecineckiego cukiernika pączek tańszy niż 2 złote to już nie to.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3